Mes gâteaux

Mes gâteaux

vendredi 23 janvier 2009

Petits gâteaux mille feuillettes / Haiose cu unt

Ingrediente:

500 gr. unt proaspat,
500 gr. faina,
1 pahar cu apa,
1 lingurita de ulei,
1 lingurita sare.
Umplutura pentru haiose: rahat, nuca, marmelada, etc.
200 gr. zahar pudra vanilat.


Mod de preparare:

1. Se amesteca faina, sarea, uleiul si apa, obtinandu-se un aluat mai moale care se aduna sub forma de minge si se lasa la rece timp de 20 minute ca sa piarda din elasticitatea pe care o primeste in timpul framantatului.


2. Se presara faina si se intinde apoi aluatul pe planseta obtinandu-se o foaie de forma patrata sau dreptunghiulara si groasa de 1 cm.
3. Se asaza untul peste foaie si se intinde pana la circa 10 cm de marginile foii, se acopera untul cu marginile aluatului, se impatureste foaia in patru si se pune la frigider timp de 10 min.
4. Se repeta operatia de inca 4 ori. Se are grija sa nu iasa untul din aluat, iar daca totusi se intampla, se presara locul cu faina.
5. Inainte ca aluatul sa fie intrebuintat se mai tine inca 10 minute la rece.
6. Se imparte aluatul in 3 parti egale, se ia prima parte si se intinde foaie de grosimea degetului mic. Restul aluatului taiat il vom tine in continuare la rece pana il prelucram.
7. Foaia se taie patrate de 5cm. x 5cm., se pune umplutura si se pliaza prin prinderea capetele opuse pentru ca haiosele sa se poata deschide frumos.


8. Se coc in tava neunsa. Se lasa primele 10 minute la foc mare pana incep sa creasca. Sunt gata cand devin putin maronii.
10. Se dau fierbinti prin zahar pudra vanilat.

0 comentarii:

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design