Mes gâteaux

Mes gâteaux

lundi 23 mars 2009

Zacusca fina de fasole boabe

Daca va este pofta de aceasta zacusca nu este obligatoriu sa folositi cantitati “industriale” de ingrediente. Mie imi place sa o am in camara tot timpul proaspata si nu fac decat 3-4 borcanele.
Va voi prezenta mai jos reteta pentru 3 borcanele de 250 gr. de zacusca. Veti obtine o zacusca foarte fina si apetisanta.


Pentru aceasta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

250 – 300 gr. de fasole boabe ( sau o conserva de fasole boabe fiarta )
6 – 7 ardei grasi rosii sau ardei capia,
3-4 cepe albe,
200 gr. morcovi,
250 ml.ulei vegetal de floarea soarelui,
Foi de dafin, sare si piper boabe.

Mod de preparare:

Inainte de a trece la preparare propriu-zisa, este foarte important sa pregatim borcanele spalate si puse la uscat pe marginea sobei.
1. Se fierbe fasole, dupa care se paseaza cu blenderul atat cat sa se striveasca boabele. Eu jumatate o fac piure si jumatate o las asa.
2. Ardeii se coc, se curata si se paseaza si ei cu blenderul, obtinandu-se o pasta.
3. Se dau morcovii pe razatoarea mica si ceapa pe razatoarea mare (fideluta).
4. Se calesc ceapa si morcovii in ulei, iar cand ceapa devine sticloasa se adauga pasta de ardei obtinuta.

5. Dupa ce se omogenizeaza cu ceapa si morcovii se adauga fasolea, iar apoi condimentele: 2-3 foi de dafin, 1 lingurita de sare si cateva boabe de piper.
6. Acum totul este o chestiune de rabdare; trebuie amestecat si avut grija ca zacusca sa nu se prinda de fundul oalei. Zacusca este gata cand uleiul iese putin pe marginile oalei.


7. Zacusca se pune fierbinte in borcane, batand din cand in cand fundul borcanului cu palma, pentru a scoate golurile de aer. Se pun ermetic capacele borcanelor si se baga in patura la cald pana a doua zi.

2 comentarii:

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design