Mes gâteaux

Mes gâteaux

lundi 9 mars 2009

Mucenici copti cu miere si nuca


Pentru aluat am folosit reteta mea de cozonac pe care o reiau mai jos.

Ingrediente pentru aluat:

450 gr faina
8 gr drojdie uscata (deshidratata)
180 ml lapte caldut
100 gr unt
6 linguri de zahar
2 plicuri zahar vaniliat
esenta de rom
1 lingurita coaja de lamaie
2 galbenusuri
4 albusuri
1 ou pentru uns deasupra

Pentru ornat: miere si nuca macinata ( optional: scortisoara )

Mod de preparare:

1. Maiaua: se pune la dospit drojdia cu 1 lingura de zahar, 50 ml.lapte cald si 2 linguri de faina.
2. Se pune la topit untul, iar galbenusurile se freaca cu putina sare.
3. Se incalzeste laptele amestecat cu zaharul.
4. Se cerne faina intr-un vas.
5. Cand maiaua este gata, se toarna peste faina cernuta si se framanta un aluat din galbenusuri, laptele cu zahar, untul topit ( se pune in cate 2 etape ), apoi se adauga coaja de lamaie si rom.
6. La sfarsit se pun galbenusurile batute spuma.
7. La un loc cald si uscat, se lasa la dospit cca.1 ora acoperit cu un servet.
8. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in 2-3 parti ( pentru a-l putea lucra mai usor ), se intinde foaie de 7-8 mm. de groasa si se taie cu formele mucenici.



O alta varianta: se pot lua bucatele mici de aluat din care se face un snur gros cat degetul mare si se impleteste de forma cifrei “8”.
9. Se aseaza mucenicii in tava de cuptor unsa cu unt si tapetata cu faina, se ung cu ou batut, dupa care se dau la cuptor pana se rumenesc.

10. Dupa ce se scot mucenicii din cuptor si se racesc, se ung cu miere si se presara nuca macinata din belsug. Optional puteti amesteca miezul de nuca cu putina scortisoara.


Pofta Mare!

1 comentarii:

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design