Mes gâteaux

Mes gâteaux

mercredi 4 novembre 2009

Tort cu ciocolata si zmeura / Gâteau d'anniversaire au chocolat et à la framboise

Pandispan cu ciocolata insiropat cu sirop de zmeura
Crema: Mascarpone si zmeura
Glasaj cu ciocolata
Ornamente: Zmeura si vermicelli de ciocolata


Ingrediente pentru pandispan:

6 oua,

5 linguri faina,

2 linguri de cacao,

6 linguri zahar pudra vanilat,

½ lingurita coaja de lamaie,

1 praf de copt.

Mod de preparare pentru pandispan:

Se bat ouale intregi cu zaharul pudra vanilat, bine de tot, pana se fac ca o crema si volumul lor creste considerabil. Se adauga coaja de lamaie.

Se adauga in ploaie faina amestecata cu un praf de copt si se mai amesteca putin pana la omogenizare. Se adauga 2 linguri de cacao trecuta initial prin sita.

Se unge cu unt o tava rotunda pentru blat si se tapeteaza cu faina.

Se toarna compozitia in tava si se coace cca 25 - 30 minute la 380 grade Fahrenheit.

Se scoate pe un gratar sa se raceasca.

Ingrediente pentru crema cu zmeura:

500g zmeura + 200g zmeura pentru decorat
5 linguri zahar pudra
250g mascarpone
2 pliculete gelatina
250 ml. frisca lichida se bate cu 2 linguri zahar pudra

Mod de preparare pentru crema de zmeura

Se spala zmeura si se lasa la scurs, apoi se paseaza cu blender-ul pana obtinem un piure. ( Obtional se trece prin sita pentru scoaterea samburilor de zmeura.)

Punem un pliculet de gelatina la dizolvat in 150ml apa pe baie de aburi, dupa ce s-a dizolvat adaugam gelatina peste piureul de zmeura amestecam pana la omogenizare,dupa care lasam la racit.

Peste piureul de zmeura cu gelatina adaugam zaharul si branza mascarpone si

amestecam.

Adaugam frisca peste piureul de zmeura cu mascarpone amestecand pana obtinem o crema omogena si spumoasa.

Pentru insiropat blatul avem nevoie de 2 sau 3 linguri de esenta de rom amestecat cu sirop de zmeura. Eu fac in casa siropuri de fructe atunci cand prepar dulceturile.

Montarea tortului:

Dupa ce s-a copt blatul si s-a racit il taiem in jumatate sau in 3 felii (depinde cat de inalt a iesit blatul) si trecem la montarea tortului intr-o forma cu cerc tapetata cu pelicula din plastic.

Insiropam primul blat cu siropul dinainte preparat si il punem pe fundul formei cu cerc, apoi venim cu crema din abundenta si punem al doilea blat. Pastram putina crema pentru a unge lateralele tortului dupa ce-l scoatem din forma cu cerc. Apoi il bagam la frigider pentru 4-5 ore sau pana a doua zi.

Dupa inchegarea cremei, rasturnam tortul pe un platou, ungem lateralele cu crema ramasa si il tapetam din abundenta cu vermicelli de ciocolata sau cu fulgi de ciocolata.

Glazura de ciocolata:

100 gr. zahar,
100 gr. unt,
3 linguri lapte,
3 linguri cacao.

Se amesteca toate intr-o craticioara si se fierb la foc mic cca 5 minute.
Se toarna calda peste tort. Lasam 15-20 minute sa se raceasca ciocolata si ornam cu boabe

frumoase

de zmeura.

Timpul de intarire al ciocolatei este de cca.8 – 10 ore.

Happy Birthday Mark !


6 comentarii:

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design