Mes gâteaux

Mes gâteaux

dimanche 16 novembre 2008

Meniu de post

Timp de 40 de zile, crestinii ortodocsi sunt in perioada de post a Craciunului, respectiv Postul Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Practicat de mii de ani, transmis din generatie in generatie, postul a devenit parte integranta a vietii crestinului practicant. Motivat sentimental si religios de exemplul lui Iisus, Postul Craciunului incepe la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie.
Postul este o perioada de purificare a organismului, de curatare si detoxifiere. In perioada Postului se exclud alimentele de origine animala: carnea, laptele, branzeturile, ouale, pestele. Se mananca in schimb legume, fructe, cereale. Retetele de post pot fi foarte gustoase si hranitoare daca stim cum sa le gatim. Noi va propunem cateva variante de a prepara legumele si ingredientele de post in, de la aperitive de post pana la deserturi si prajituri de post.

Am incercat sa concep pentru dumneavoastra un meniu saptamanal de post, gustos si hranitor, bazat pe retete delicioase, de la simple aperitive pana la deserturi apetisante.





Ca aperitive pentru micul dejun si cina, putem servi diverse aperitive si salate bazate pe legume si fructe, cum ar fi:

· Fasole batuta
· Legume cu ciuperci sote
· Salata de cruditati
· Salata de vinete
· Salata orientala
· Zacusca de vinete, ciuperci sau fasole



LUNI
Ciorbita de cartofi
Pilaf de spanac cu orez
Mere coapte cu nuci

MARTI
Ciorbita de fasole uscata
Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Salata de fructe asortata

MIERCURI
Ciorbita de fasole verde
Dovlecei cu masline
Mere rase cu scortisoara si stafide

JOI
Ciorbita de varza
Ghiveci cu ciuperci
Compot de fructe

VINERI
Bors de zarzavat cu mamaliguta
Iahnie de fasole cu salata de muraturi
Friganele cu miere

SAMBATA
Supa crema de legume
Sarmalute cu orez si stafide
Desert cu ananas

DUMINICA
Ciorba de spanac
Vinete gratinate cu rosii
Gutui coapte umplute



0 comentarii:

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design