Mes gâteaux

Mes gâteaux

vendredi 25 mars 2011

Gâteau DOBOS / Prajitura DOBOS (postare reluata cu reteta)

Deoarece mi-a fost solicitata de foarte multa lume reteta acestei superbe prajituri, reiau postarea “Gâteau DOBOS / Prajitura DOBOS” de anul trecut adaugandu-i reteta de mai jos:


Ingrediente pentru blat: ( tava 25 x 35 cm.)

6 oua

120 g zahar

120 g faina

1 zahar vanilat

1 praf de copt

1 praf de sare

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se amesteca, impreuna cu faina si praful de copt, cu galbenusurile, folosind o spatula de lemn.

Se coc foile, una cate una in tavi cu hartie de copt.( Dobosul autentic are 7 foi, asa ca am copt 4 foi in tava de 25 x 35 cm, iar apoi le-am taiat in 2 pe fiecare, obtinand in final 8 foi mici, renuntand la cea de a 8-a mini-foaie)

Foile se coc la 375 grade Fahrenheit pana se rumenesc putin, apoi se desprinde usor hartia de copt de pe ele.

Varianta cea mai simpla sunt foile de pandispan din comert.

Ingrediente pentru crema:

200 g unt moale

250 g zahar pudra

200 ml lapte

2 linguri faina

2 linguri cacao

1 lingura esenta de rom

Se face o ciulama punand la fiert laptele rece cu faina, amestecand pana ce compozitia se ingroasa. Se adauga cacaoa, se omogenizeaza, se ia vasul de pe foc si se da la rece.

Untul se freaca spuma cu zaharul.

Dupa ce s-a racit compozitia cu cacao se amesteca cele doua creme si se adauga romul.

Se umplu foile cu crema obtinuta, cu exceptia ultimei foi pe care se va pune glazura caramel.

Ingrediente pentru glazura caramel:

150 g zahar tos

1 lingurita de unt

2-3 picaturi de otet

Se topeste zaharul, pana capata culoarea brun deschis. Se pun picaturile de otet, iar in final se adauga untul.

Se unge rapid cu aceasta glazura blatul pus deoparte, apoi cu ajutorul unui cutit uns cu unt se traseaza feliile de prajitura.

Se monteaza apoi cu atentie blatul glazurat peste restul prajiturii.

Se da la rece 4-5 ore.

Pofta buna!

6 comentarii:

mirela a dit...

Super buna buna prajitura,,,pot sa-ti comand si eu o portie/?????pupp!!

mona a dit...

minunat blog ,retete interesante ,daca ai putea sa schimbi scrisul asta galben e cam greu de citit ,felicitari!

DAVELLA CULINAR a dit...

Buna Mona! Merci mult pentru vizita, complimente si sugestii; sper ca acum scrisul este mai lizibil. O duminica frumoasa!

Dorina a dit...

Nu am mai mancat dobos din copilarie , mi-e pofta.

yaya6 a dit...

nu am facut niciodata dobos,am sa-l incerc dupa reteta ta,ca tare bine arata,dar dupa ce se termina postul ,pana atunci iti fur reteta si o transform de post,pun margarina si lapte de soia sa vad ce iese,o zi bunaaaa

felis a dit...

Foarte bine arata!

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design