Mes gâteaux

Mes gâteaux

mardi 10 février 2009

Placinte mocanesti

In cele ce urmeaza doresc sa va prezint faimoasele PLACINTE MOCANESTI, care isi au radacina in orasul natal al bunicii si al mamei mele – Sacele, Brasov. Incercand sa pastrez traditia neamului, am invatat sa fac si eu aceste placinte, care pe cat arata de banal, pe atat sunt de bune.
Cei mai vechi locuitori ai Sacelelor au fost mocanii săceleni a căror ocupaţie de bază - oieritul , este atestată documentar în numeroase acte oficiale . Mocanii aveau o situaţie materială înfloritoare (săcelenii deţineau mii de oi , cele sapte sate sacelene fiind printre cele mai bogate localităţi) şi o viaţă culturală activă ; ei au fost creatori de doine şi mioriţe şi întemeietori de biserici.

Ţinutul celor şapte sate a dat Ţării 10 academicieni.
Mocanii săceleni , prin procesul de transhumanţă au constituit un admirabil element de unitate şi coeziune naţională , contribuind la menţinerea raporturilor între provinciile româneşti.De la mocanii săceleni s-au păstrat unele obiceiuri , sărbători (Sântilia , Balul Plăcintelor) precum şi elemente de port şi arhitecturale.

Si acum iata reteta faimoaselor placintele!!!


Ingrediente pentru 4 placinte:

Aluatul:
500 gr. faina pentru aluat,
200 gr. faina pentru prelucrat,
1 pahar de apa calduta,
1 ou,
½ lingurita de sare,
100 gr.unt sau untura,
½ litru de ulei pentru copt placintele.

Umplutura:
400 gr. branza de burduf,
2 oua.

Mod de preparare:

1. Se face un aluat din faina, apa, ou si sare. ( consistenta trebuie sa fie ca cel pentru taieteii de casa )
2. Se faineaza bine planseta de lucru, se rastoarna aluatul, se mai framanta putin si apoi se imparte in 8 parti egale.


3. Din fiecare parte se face cu sucitorul cate o foaie rotunda cam de cca 20 – 22 cm si groasa de 3 - 4 mm.
4. Se pune untul sau untura la topit intr-o craticioara si apoi se unge fiecare din cele 8 foi mici.
5. Cand s-a inchegat putin untul pe foi, se ruleaza fiecare foaie in parte si se strange intr-un melcisor ca in imaginea de mai jos.




6. Melcisorii se intind din nou foi, formandu -se 4 perechi de foi mici.
7. Branza de burduf se sfarama bine si se amesteca cu cele 2 oua. Daca se doreste, se poate pune si putin marar verde tocat.
8. Branza se imparte in 4 parti si se intinde pe 4 din cele 8 foi.

9. Celelalte 4 foi ramase se pun deasupra celor cu branza, si se ruleaza de jur imprejurul fiecarei placinte, rasucind si intorcand cele 2 margini.


10. Se inteapa fiecare placinta cu furculita si se pun una cate una la copt intr-o tigaie foarte adanca si cu mult ulei , astfel incat placinta se fie imersata complet.


Dupa ce s-a rumenit pe o parte, cu ajutorul unei palete, se intoarce placinta pe partea cealalta.

Se servesc calde cu smantana sau cu iaurt natur.

8 comentarii:

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design