Mes gâteaux

Mes gâteaux

lundi 31 août 2009

Coliva






MICA ISTORIE:
Coliva (în limba greacă Κόλλυβα, în limba sârbă кољиво, în limba bulgară коливо) este un aliment care se foloseşte pentru ritualuri religioase (se dă de pomană la parastase şi înmormântări) şi se pregăteşte din grâu dat la piuă sau din arpacaş (orz măcinat dur).
Coliva este o ofrandă adusă de credincioşi la biserică spre sfinţire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru uşurarea sufletelor celor răposaţi, de păcate şi scoaterea lor din osânda veşnică.
Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morţilor. La toate soroacele de pomenirea morţilor, creştinul se îngrijeşte să facă o colivă care s-o aducă la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfinţite.
Coliva, făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, închipuie însuşi trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se face pâinea).
Dulciurile şi ingredientele care intră în compoziţia colivei reprezintă virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi ori dulceaţa vieţii celei veşnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul.

Sursa de inspiratie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Coliv%C4%83
http://ro.orthodoxwiki.org/Coliv%C4%83



LA PETITE HISTOIRE:
COLIVA (Κόλλυβα grec, en serbe кољиво, коливо en bulgare) est un aliment qui est utilisée pour des rituels religieux (être donnée pour rien dans requiem et les funérailles) et a donné le mortier préparé à partir de blé ou d'orge perlé (au sol de l'orge ), le blé dur.

COLIVA est une offrande faite par les fidèles à l'église pour la bénédiction, en l'honneur du jour de la sainte, c'est la fête de quelqu'un ou d'alléger les âmes des défunts, l'enlèvement du péché et de damnation éternelle.

COLIVA est l'élément principal, essentiel pour le souvenir mort. En toutes saisons de commémoration de la mort, le chrétien prend soin de faire COLIVA pour l'amener à l'église avec un verre de vin à être consacré.

COLIVA, fait de blé bouilli, sucré avec du miel ou du sucre, s'imagine corps mort, parce que la principale nourriture du corps humaine est le blé (dans le pain est fait).

La fraîcheur des ingrédients contenus dans COLIVA est saintes vertus ou vous vous trouvez fin de l'époque de la douceur de la vie éternelle que l'espoir qui est devenu un homme mort.

Source d'inspiration:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Coliv%C4%83
http://ro.orthodoxwiki.org/Coliv%C4%83


3 comentarii:

Geanina Codita a dit...

Bine te-am regăsit , draga mea!

Mie chiar îmi place coliva.
Am luat o porţie şi voi reveni.

Tare bine mă simt aici, printre aceste minunăţii.

Te îmbrăţişez cu toată dragostea!

Momo a dit...

davella,multam de vizita!colivele tale tare's elegante!sotul meu e fan coliva!bye,see you!

Vicky a dit...

Te astept cu premii pe blogul meu.

 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design