Ţinutul celor şapte sate a dat Ţării 10 academicieni.
Mocanii săceleni , prin procesul de transhumanţă au constituit un admirabil element de unitate şi coeziune naţională , contribuind la menţinerea raporturilor între provinciile româneşti.De la mocanii săceleni s-au păstrat unele obiceiuri , sărbători (Sântilia , Balul Plăcintelor) precum şi elemente de port şi arhitecturale.
Si acum iata reteta faimoaselor placintele!!!
Ingrediente pentru 4 placinte:
Aluatul:
500 gr. faina pentru aluat,
200 gr. faina pentru prelucrat,
1 pahar de apa calduta,
1 ou,
½ lingurita de sare,
100 gr.unt sau untura,
½ litru de ulei pentru copt placintele.
Umplutura:
400 gr. branza de burduf,
2 oua.
Mod de preparare:
1. Se face un aluat din faina, apa, ou si sare. ( consistenta trebuie sa fie ca cel pentru taieteii de casa )
2. Se faineaza bine planseta de lucru, se rastoarna aluatul, se mai framanta putin si apoi se imparte in 8 parti egale.
3. Din fiecare parte se face cu sucitorul cate o foaie rotunda cam de cca 20 – 22 cm si groasa de 3 - 4 mm.
4. Se pune untul sau untura la topit intr-o craticioara si apoi se unge fiecare din cele 8 foi mici.
5. Cand s-a inchegat putin untul pe foi, se ruleaza fiecare foaie in parte si se strange intr-un melcisor ca in imaginea de mai jos.
6. Melcisorii se intind din nou foi, formandu -se 4 perechi de foi mici.
7. Branza de burduf se sfarama bine si se amesteca cu cele 2 oua. Daca se doreste, se poate pune si putin marar verde tocat.
8. Branza se imparte in 4 parti si se intinde pe 4 din cele 8 foi.
9. Celelalte 4 foi ramase se pun deasupra celor cu branza, si se ruleaza de jur imprejurul fiecarei placinte, rasucind si intorcand cele 2 margini.
10. Se inteapa fiecare placinta cu furculita si se pun una cate una la copt intr-o tigaie foarte adanca si cu mult ulei , astfel incat placinta se fie imersata complet.
Se servesc calde cu smantana sau cu iaurt natur.
8 comentarii:
mai,mai,mai...m-ai trimis direct la bucatarie; acum trebuie sa fac ceva.
Foarte ispititoare aceste placinte,
bravo Davella; imi plac si trandafirii cu inimioarele si pozele care le postezi mai mari si mai clare,EXCELENT!!!!!!!!!!
Mmmm foarte bune placintele tale !
Merci NINA si AMALIA pentru aprecierile voastre dragute. Aceste placinte mocanesti au si o mare valoare sentimentala pentru mine, imi aduc aminte de zilele bune din copilaria fara griji. O zi bunutza va doresc si spor la bucatarie!
...sunt bune bune ...parca le si simt gustul.
O zi buna Davella!
Imi plac retetele traditionale si e foarte greu sa le gasesti, ma bucur ca ai postat. Super !!!
Multumesc LISSA si GINETE pentru comentariile voastre. Sunt adepta retetelor cat mai simple si mai gustoase. O zi buna si spor la culinarit!!!
Wow, sunt innebunita dupa placintutele astea! As manca non-stop!
PS: Ti-am dat leapsa la mine pe blog! :)
Draga Pofticioasa, te invit sa incerci placintele mele! Eu trebuie sa repet reteta pentru ai mei...
Publier un commentaire