Mes gâteaux

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vendredi 25 mars 2011

Gâteau DOBOS / Prajitura DOBOS (postare reluata cu reteta)

Deoarece mi-a fost solicitata de foarte multa lume reteta acestei superbe prajituri, reiau postarea “Gâteau DOBOS / Prajitura DOBOS” de anul trecut adaugandu-i reteta de mai jos:


Ingrediente pentru blat: ( tava 25 x 35 cm.)

6 oua

120 g zahar

120 g faina

1 zahar vanilat

1 praf de copt

1 praf de sare

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se amesteca, impreuna cu faina si praful de copt, cu galbenusurile, folosind o spatula de lemn.

Se coc foile, una cate una in tavi cu hartie de copt.( Dobosul autentic are 7 foi, asa ca am copt 4 foi in tava de 25 x 35 cm, iar apoi le-am taiat in 2 pe fiecare, obtinand in final 8 foi mici, renuntand la cea de a 8-a mini-foaie)

Foile se coc la 375 grade Fahrenheit pana se rumenesc putin, apoi se desprinde usor hartia de copt de pe ele.

Varianta cea mai simpla sunt foile de pandispan din comert.

Ingrediente pentru crema:

200 g unt moale

250 g zahar pudra

200 ml lapte

2 linguri faina

2 linguri cacao

1 lingura esenta de rom

Se face o ciulama punand la fiert laptele rece cu faina, amestecand pana ce compozitia se ingroasa. Se adauga cacaoa, se omogenizeaza, se ia vasul de pe foc si se da la rece.

Untul se freaca spuma cu zaharul.

Dupa ce s-a racit compozitia cu cacao se amesteca cele doua creme si se adauga romul.

Se umplu foile cu crema obtinuta, cu exceptia ultimei foi pe care se va pune glazura caramel.

Ingrediente pentru glazura caramel:

150 g zahar tos

1 lingurita de unt

2-3 picaturi de otet

Se topeste zaharul, pana capata culoarea brun deschis. Se pun picaturile de otet, iar in final se adauga untul.

Se unge rapid cu aceasta glazura blatul pus deoparte, apoi cu ajutorul unui cutit uns cu unt se traseaza feliile de prajitura.

Se monteaza apoi cu atentie blatul glazurat peste restul prajiturii.

Se da la rece 4-5 ore.

Pofta buna!

dimanche 20 mars 2011

Gâteau DAVELLA / Prajitura DAVELLA

Parce que c'est un gâteau que je voulais réaliser depuis long temps ...

Parce qu'il est moelleux, léger et savoureux et pas trop sucré ...

Parce qu'il est petit nid douillet et ne triche pas à votre goût ...

... J'ose à lui donner mon nom: DAVELLA

Bientôt la recette!

Pentru ca este o prajitura pe care mi-am dorit de mult s-o realizez...

Pentru ca este pufoasa, lejera si aromata...si nu prea dulce...

Pentru ca este imbietoare la vedere si nu-ti inseala gustul...

...Am indraznit sa-i dai numele meu: DAVELLA


In curand si reteta!

mercredi 16 mars 2011

Joyeuse St.Patrick / Happy St.Patrick’s day

La fête de la Saint-Patrick ou fête nationale irlandaise
est une fête catholique qui célèbre saint Patrick (395-461),le saint patron de l'Irlande.

La fête de Saint-Patrick est célébrée par les Irlandais du monde entier, expatriés ou descendants des nombreux émigrants, et sa popularité s'étend aujourd'hui vers les non-Irlandais qui participent aux festivités et se réclament « Irlandais pour un jour ». Les célébrations font généralement appel à la couleur verte et à tout ce qui appartient à la culture irlandaise : la fête de Saint-Patrick telle que pratiquée aujourd’hui voit les participants, qu’ils soient chrétiens ou pas, porter au moins un vêtement avec du vert, assister à des « parades », consommer des plats et des boissons irlandaises, en particulier des boissons alcoolisées (bières et stoutirlandais, comme la Murphys, Smithwicks, Harp ou Guinness, ou des whiskeys, des cidres irlandais, des Irish coffee).

http://davellaculinar.blogspot.com/2009/03/cafea-crema-irlandeza-cu-friscairish.html

Joyeuse St.Patrick / Happy St.Patrick’s day

http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%AAte_nationale_irlandaise

jeudi 10 mars 2011

Gâteau Tiramisu “Fleurs de pommier” / Tort Tiramisu “Floricele de mar”

Parce que le printemps arrive, je pensais à décorer mon Gâteau Tiramisu avec petites fleurs de pommier.

Ingrédients:

- 1 paquette de biscuits à la cuillère

- 6 œufs
- 13-14 c. à table de sucre glacé
- 500 gr fromage mascarpone
- 1 tasse de café très forte
- 250 ml. de crème à fouetter 35%
- 50 gr de cacao amer

Préparation:

Séparer les blancs des jaunes.

Préparez le café bien fort et pas trop sucré.

Faites tremper un par un les biscuits à la cuillère quelques secondes dans le café froid.
Déposez une couche de biscuits à la cuillère au fond d’un plat.

Battez les 6 jaunes avec 6 c.a table de sucre jusqu’à ce que le mélange blanchisse puis ajoutez-y le fromage et mélangez.
Dans un autre saladier, montez en neige les 5 blancs avec 5 c. a table de sucre. Incorporez délicatement
les blancs au mélange jaune sucre fromage.

Recouvrez les biscuits de la crème au fromage. Faites une autre couche de biscuits, puis de crème au fromage.

Mettez au réfrigérateur pendant une journée ou minimum une nuit.

Fouetter la crème à fouetter avec 2-3 c. à table de sucre glacé sans qu’elle devienne trop ferme.

Couvrir le gâteau avec une couche de crème à fouetter et saupoudrer de cacao amer ou rouleaux de chocolat noirs.

Bon Appétit!


Ingrediente:

1 punga mare de piscoturi;

500 gr. branza mascarpone ( 1 cutie mare sau 2 mici )

6 oua ( se scot din frigider cu 5-6 ore inainte)

500 ml. de cafea tare putin indulcita ( sau nesquik, daca tortul este pentru copilasi)

250 ml.frisca lichida;

2 plicuri zahar vanilat;

13 – 14 linguri de zahar pudra;

Mod de preparare:

Se prepara cafeaua ( sau nesquikul) mai concentrata si se raceste.

Crema:

Se separa ouale: avem nevoie de 6 galbenusuri si 5 albusuri.
Intr-un bol se bat cele 5 albusuri spuma cu 1 praf de sare si 5 linguri de zahar pudra.
In alt bol se freaca 6 galbenusuri cu 6 linguri zahar pudra si zaharul vanilat pana se albesc. Se adauga branza mascarpone si se amesteca cu viteza 3-4 la mixer pana se omogenizeaza perfect. Se adauga usor spuma de albusuri, amestecand cu viteza 1 de la mixer.

Frisca:

Se bate frisca cu 2-3 linguri de zahar pudra si se da la rece.

Aranjare:

Se insiropeaza piscoturile cu cafea si se umple tava cu un prim strat peste care se adauga crema . Se insiropeaza restul de piscoturi si se pun in tava in sens invers cu primul strat – al doilea strat, peste care se adauga din nou crema, apoi din nou un strat de piscoturi.

La final se pune un strat de frisca si se cerne cacao pe deasupra sau rulouri de ciocolata neagra.

Se lasa la frigider minim o zi sau o noapte.


dimanche 6 mars 2011

Joyeuse Journée internationale de la femme/ Davella va doreste un 8 Martie minunat


Je vous souhait une belle journée pleine soleil, remplir du bonheur et d’amour.

Joyeux 8 mars tout le monde !



8 Martie, ziua cea mai plina de feminitate, zambete, si caldura sufleteasca!
Vă doresc un 8 Martie cât mai frumos, mai fericit, mai deosebit, plin de bucurie, zîmbet şi iubire!


 

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