Mes gâteaux

Mes gâteaux

samedi 31 janvier 2009

Supa de pui cu porumb dulce


Ingrediente:
4 pulpe de pui,
2 morcovi mari,
1 radacina patrunjel,
½ radacina telina,
1 ardei gras rosu,
1 ceapa,
1 conserva mica de porumb dulce,
2 linguri patrunjel verde tocat,
sare si piper.

Mod de preparare:
1. Se spala pulpele de pui si se pun la fiert in 2 litri de apa si ½ lingurita de sare. Se lasa sa fiarba. Daca se formeaza spuma se ia cu spumiera si se arunca.
2. Se curata zarzavatul, se spala si se taie in bucati mai mici.
3. Cand carnea nu mai lasa spuma, se adauga si zarzavatul si se mai lasa cca 30 minute la foc, apoi se incearca carnea daca este fiarta.
4. Se ia oala de pe foc si se strecoara supa. Carnea si morcovul se taie bucatele mici si se adauga in supa. Apoi se pune porumbul si se mai da in fiert cca 5 minute.
5. Separat se fierbe fideaua in apa cu sare. Se scurge, se da la jet de apa rece si se adauga in supa fierbinte.
6. Supa se serveste fierbinte, decorata cu patrunjel verde si piper.

vendredi 30 janvier 2009

Mancarica de pui cu gutuie


Ingrediente:
1 piept de pui mare fara piele si os,
1 bucata gutuie,
4 linguri de unt,
4 linguri de zahar,
2 linguri de faina,
2 linguri ulei,
1 plic zahat vanilat,
¼ lingurita scortisoara,
sare si piper.



Mod de preparare:

1.Gutuia se spala bine de puf, se scoate cotorul si se taie in feliute. Feliile de gutui se prajesc in 2 linguri de unt pana se inmoaie si se rumenesc putin. Se scot intr-un vas.

2. Pieptul de pui se taie bucatele, se sareaza si se pipereaza, apoi se prajeste cca 15 minute in acelasi unt in care au fost prajite feliile de gutuie. Se scot apoi bucatelele de pui peste feliile de gutuie.


3. Se face un sirop de zahar ars din apa, zahar si zahar vanilat.
4. Intr-o cratita potrivita se pun 2 linguri de faina, 2 linguri de ulei si 2 linguri de unt. Se amesteca putin pe foc, apoi se adauga siropul de zahar, scotisoara si untul in care s-au prajit puiul si gutuia. Se amesteca continuu pana se leaga putin sosul.

5. Se pun apoi bucatile de pui si de gutuie si se mai lasa 5 minute sa fiarba toate la un loc, apoi se ia de pe foc si se acopera.

Pofta buna!

jeudi 29 janvier 2009

Creier pane de vitel si salata de couscous ( de post )



Ingrediente:

500 g creier de vitel ( 4 bucati )
2 oua
4-5 linguri de pesmet
sare si piper
ulei pentru prajit






Mod de preparare:
1. Se tine creierul in apa rece 1 – 2 ore. Se curata de pielita si de cheagurile de sange, se pune la fiert cu apa calda si putina sare timp de 15 minute. Spuma ce se formeaza la fiert se indeparteaza cu spumiera.
2. Se scoate din apa intr-o sita si se lasa sa se raceasca.
3. Apoi se taie in bucati mai mici, se sareaza si se pipereaza, se da prin pesmet, se da prin ou si apoi din nou prin pesmet.







4. Se prajeste in ulei fierbinte pana se rumeneste frumos pe ambele fete.
5. Creierul pane se serveste cald, cu diverse garnituri.


Alaturi de creierul pane, eu am pregatit pentru cina si o SALATA DE COUSCOUS dupa o reteta unei foarte bune prietene, Laila, de origine marocana.



SALATA DE COUSCOUS ( de post )

Ingrediente:

1 cana couscous,
2 cani de supa de pui sau vegeta,
1 morcov mediu ras fideluta,
2-3 fire de ceapa verde taiata fin,
1/2 ardei gras rosu mediu taiat cubulete,
1/2 ardei gras verde mediu taiat cubulete,
1/2 ardei gras portocaliu mediu taiat cubulete
1 mar verde mic taiat cubulete,
10 masline negre taiate feliute,
sucul de la ½ lamaie,
1 lingurita otet balsamic,
3-4 linguri ulei de masline,
2 linguri patrungel verde tocat fin,
sare si piper.
Optional : 1 conserva mica de fasole boabe colorata.

Mod de preparare:

1. Intr-o cratita de marime potrivita se incalzeste supa de pui sau de vegeta dupa care se adauga couscous -ul, se acopera vasul si se da deoparte, lasindu-se timp de 10 – 15 minute.
2. Intr-un bol se amesteca uleiul de masline, sucul de lamiie si otetul. Se adauga morcovul, ceapa verde si ardeiul multicolor ( si optional fasolea ). Se adauga apoi couscous-ul. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine. Se acopera vasul si se lasa timp de1 ora la temperatura camerei.
3. Dupa 1 ora se adauga feliutele de masline, cubuletele de mar si patrunjelul fin tocat. Se reacopera vasul si da la rece ( frigider ) cateva ore.
SE SERVESTE RECE.


Mentiune: Este indicat ca salata de couscous sa fie facuta cu cel putin 4-5 ore inainte de servirea ei.

mercredi 28 janvier 2009

Banane au chocolat Royal / Banana royala cu ciocolata


Ingrediente pentru 4 portii:
4 banane bine coapte,
1 plic budinca ciocolata Dr. Oetker,
frisca si cirese confiate.

Mod de preparare:
1. Se prepara budinca de ciocolata conform instructiunilor de pe plic, doar ca folosim 250 ml. lapte si o lasam sa se raceasca.
2. Curatim cele 4 banane de coaja si le taiem pe lungime in 2 parti egale.
3. Asezam cate o banana pe o farfurie ( de preferinta ovala pentru un aspect placut ), iar intre cele doua jumatati de banana turnam budinca de ciocolata, apoi un pompon de frisca pe care il impopotonam cu “cireasa de pe tort”.

Si gata desertul !!!

dimanche 25 janvier 2009

Mic dejun de duminica

Azi dimineata m-am trezit cu chef mare de gatit si m-am gandit sa-mi rasfat putintel familia cu ceva mai deosebit. Asa ca am pregatit 2 feluri de mancarica : una calda si....una rece, respectiv:

UNA CALDA: Quiche ( tarta ) cu sunca, champignon si biscuiti digestivi
SI
UNA RECE: Ardei capia rosu cu crema de branza



Incercati si vedeti ca merg minunat amandoua, una fiind calda ca si fel principal, iar cealalta rece...ca o salata.



Si acum........RETETELE!!!!!!!



Ardei capia rosu cu crema de branza

Ingrediente:
1 ardei capia rosu mare,
4 linguri branzica de vaci grasa si fina,
1 lingura maioneza,
1 catel de usturoi,
sare si piper,
5-6 masline verzi cu gogosar pentru ornare.

Mod de preparare:
Ardeiul capia se spala si se curata bine de seminte si nervuri.
Apoi se taie ardeiul pe din doua.
Se amesteca branzica de vaci cu maioneza, usturoi, sare si piper.
Se umple ardeiul cu crema de branza si se orneaza cu masline verzi.

Quiche ( tarta ) cu sunca, champignon si biscuiti digestivi

Ingrediente :
3 ciuperci champignon mari,
2 fire de ceapa verde,
2-3 felii de sunca taiata fideluta,
6 biscuiti digestivi diferiti,
50 gr. de cascaval mozzarella,
1 lingura parmesan,
3 oua,
2 linguri lapte,
2 linguri de patrunjel verde tocat,
1 lingura marar verde tocat,
2 linguri ulei,
piper
unt si faina pentru tapetat tava.

Mod de preparare:
Se preancalzeste cuptorul la 375 grade Fahrenheit.
Se pun 2 linguri de ulei intr-o tigaie si se calesc ceapa , sunca si ciupercile ( cca 5 minute ).
Separat intr-un castron se sfarama intre degete cei 6 biscuiti digestivi, se adauga amestecul calit, cascavalul, laptele, ouale si verdeturile.
Se pipereaza si daca mai este necesar se mai pune putina sare.
Se unge cu unt o tava rotunda si se tapeteaza cu putina faina.
Se pune amestecul in tava si se baga la cuptor.
Cand este aproape gata se presara pe deasupra parmesan.
Se coace timp de 30-35 minute, apoi se rastoarna pe o farfurie si se serveste calda.
Pofta Buna !

samedi 24 janvier 2009

Aperitiv cu orez, pateu si ciuperci


Ingrediente :
1 cutie de pate ficat porc (cca 200 gr)
1 cana de orez (cana de ceai),
3 oua crude,
1 cutie ciuperci,
1 ardei gras rosu,
1 lingura faina,
½ pliculet praf de copt,
2 linguri de marar proaspat tocat fin,
2 linguri de patrunjel proaspat tocat fin,
2 linguri de ulei,
sare si piper dupa gust.


Mod de preparare :
1. Se caleste orezul putin in ulei. Se adauga putina apa si se fierbe - daca mai este nevoie, se mai adauga apa pe parcurs.( Eu folosesc orez cu legume congelat prefiert care trebuie doar putin calit in ulei).
2. Se toaca fin ardeiul gras, ciupercile, mararul si patrunjelul.
3. Se separa ouale, albusurile batandu-se spuma.
4. Intr-un vas se pune orezul, pateul, ouale, ardeiul gras, ciupercile, mararul si patrunjelul. Se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper.
5. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, iar la sfarsit albusurile batute spuma, mestecandu-se usor pentru a nu distruge toate bulele de aer formate.
6. Se ia o tava mijlocie de chec, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune compozitia in tava si daca doriti puteti sa ornati pe deasupra cu felii de ciupercute sau dupa cum doriti.
7. Se coace la foc potrivit 20 - 30 minute, pana cand face o crusta aurie.
8. Se serveste taiat felii de 1.5 cm grosime cald cu muraturi sau rece in combinatie cu alte aperitive.

Davella va doreste succes si pofta buna !

vendredi 23 janvier 2009

Petits gâteaux mille feuillettes / Haiose cu unt

Ingrediente:

500 gr. unt proaspat,
500 gr. faina,
1 pahar cu apa,
1 lingurita de ulei,
1 lingurita sare.
Umplutura pentru haiose: rahat, nuca, marmelada, etc.
200 gr. zahar pudra vanilat.


Mod de preparare:

1. Se amesteca faina, sarea, uleiul si apa, obtinandu-se un aluat mai moale care se aduna sub forma de minge si se lasa la rece timp de 20 minute ca sa piarda din elasticitatea pe care o primeste in timpul framantatului.


2. Se presara faina si se intinde apoi aluatul pe planseta obtinandu-se o foaie de forma patrata sau dreptunghiulara si groasa de 1 cm.
3. Se asaza untul peste foaie si se intinde pana la circa 10 cm de marginile foii, se acopera untul cu marginile aluatului, se impatureste foaia in patru si se pune la frigider timp de 10 min.
4. Se repeta operatia de inca 4 ori. Se are grija sa nu iasa untul din aluat, iar daca totusi se intampla, se presara locul cu faina.
5. Inainte ca aluatul sa fie intrebuintat se mai tine inca 10 minute la rece.
6. Se imparte aluatul in 3 parti egale, se ia prima parte si se intinde foaie de grosimea degetului mic. Restul aluatului taiat il vom tine in continuare la rece pana il prelucram.
7. Foaia se taie patrate de 5cm. x 5cm., se pune umplutura si se pliaza prin prinderea capetele opuse pentru ca haiosele sa se poata deschide frumos.


8. Se coc in tava neunsa. Se lasa primele 10 minute la foc mare pana incep sa creasca. Sunt gata cand devin putin maronii.
10. Se dau fierbinti prin zahar pudra vanilat.

jeudi 22 janvier 2009

Rulada cu vanilie, cocos si pepene galben


Ingrediente rulada:
4 oua,
¾ cana de zahar,
¾ cana de faina,
½ lingurita coaja de portocala,
1 lingurita praf de copt se amesteca cu faina,
2 linguri cacao,
1 lingurita esenta de rom.

Ingrediente pentru crema:
1 plic de budinca Dr. Oetker, dar folositi la preparare doar 250 ml. lapte,
2 felii de pepene galben taiate marunt si bine scurse de suc.

Mod de preparare
· Se preancalzeste cuptorul la 400 grade Fahrenheit.
· Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o tava 25cm x 35cm .
· Se bat albusurile spuma.
· Intr-un bol se mixeaza galbenusurile cu zaharul timp de 5 minute pana se dizolva zaharul, se adauga romul, coaja de portocala, iar apoi albusurile spuma.
· La faina se adauga 2 linguri de cacao si praful de copt.
· Faina se toarna in ploaie peste compozitia de galbenusuri.
· Compozitia se toarna in tava tapetata si se coace 10-12 minute.
· Se rastoarna pe un prosop umed presarat cu nuca de cocos si se ruleaza pana se pregateste crema pentru umplut.
· Se face budinca folosind doar 250 ml lapte si se rastoarna intr-un bol tinut in congelator. Se amesteca din cand in cand pentru a se raci cat mai repede.
· Dupa ca s-a racit budinca o amestecam cu pepenele maruntit, derulam foaia de rulada si o ungem cu budinca.



· Se ruleaza din nou cu grija si se lasa la rece 3-4 ore.
· Se taie in felii de 1.5 – 2 cm si se poate servi cu sirop de fructe, frisca sau ca atare.

lundi 19 janvier 2009

Platou cu aperitive dedicat Gabrielei

Dedic acest platou cu aperitive Gabrielei cu ocazia zilei de nastere si ii doresc pe aceasta cale :

La multi ani!



Muschiulet de porc umplut cu carnat si ardei rosu

Ingrediente:
2 buc. muschiulet de porc;
2 carnati proaspeti cu miere si usturoi,
1 ardei gras rosu,
1 cana de supa,
4-5 catei de usturoi,
sare, piper, foi de dafin.


Mod de preparare:
1. Se aleg 2 muschiuleti de porc, se curata de pielita si grasime.
2. Se taie ardeiul fasii lunsi si usturoiul feliute pe lungime.
3. Se taie muschiuletii in mijloc pe lungime cu un cutit lung si subtire avand grija sa nu se rupa, apoi se presara fasii de ardei, fisiute de usturoi
si se pune carnatul.

4. Apoi se condimenteaza cu sare si piper, se infasoara carnea in jurul carnatului, se fixeaza cu scobitori si se coase.

5. Muschiuletii se pun in tava la cuptor cu zeama de supa, foi de dafin si piper boabe si se intorc din cand in cand pe ambele parti pana scade apa si apoi se lasa sa se rumeneasca putin.
6. Cand este gata se taie rondele groase de 1,5-2 cm si se aseaza pe un platou ornat cu salata verde. Se pot servi si reci pe un platou asortat cu alte aperitive.

Wafer avec du miel et des amandes / Napolitana cu miere si migdale

Ingrediente:
1 pachet foi de napolitana,
250 gr. miere,
250 gr. zahar,
100 gr.migdale albe taiate,
2 linguri cacao,
250 gr. unt,
20 ml. esenta de rom.

Mod de preparare:

1. Se amesteca intr-un vas toate ingredientele la foc mic si apoi se lasa sa se raceasca.
2. Se imparte compozitia in 3 parti egale si se intinde intr-un strat omogen pe cele 3 foi.


Se pune o foaie peste alta, iar ultima se lasa neunsa deasupra.
3. Peste foi se pune un fund de lemn si o greutate sa preseze.
4. Se taie a doua zi in forma dorita.
 

*DAVELLA CULINAR* Template by Ipietoon Cute Blog Design